top of page

Cermaq kontraherer Haf Power Solutions AS (HPS) for å elektrifisere Engeløy.


MS Engeløy. Foto Grovfjord Mek. Verksted


Haf Power Solutions AS (HPS), en ledende leverandør av energiløsninger, er glad for å kunngjøre at de har blitt tildelt en betydningsfull kontrakt for å konvertere fartøyet Engeløy til en elektrisk driftsløsning med en andel på 80-90%. Prosjektet omfatter levering og integrasjon av en batteripakke på 1,2 MWh, DC-tavler, Energy Management System, et cSnake landtilkoblingssystem og full integrasjon.

Engeløy, når den ble bygd var den kjent som den mest avanserte servicekatamaranen i Norge, ble opprinnelig levert med dieselelektrisk fremdriftssystem av ACEL AS til Grovfjord Mek. Verksted i 2018. Fartøyet ble opprinnelig prosjektert med forberedelser for batteridrift. Med denne konverteringen har HPS som mål å øke fartøyets energieffektivitet, redusere utslipp og bidra til bærekraftsmålene i den maritime næringen.

«Cermaq Norge er en av Norges største produsenter av klimavennlig mat. Vi legger betydelige ressurser i utvikling og oppgradering av vår produksjon, samtidig som vi prioriterer innkjøp fra lokale leverandører. Gjennom vårt samarbeid med Haf Power Solutions og oppgraderingen av Engeløy, styrker vi vår kapasitet og skaffer oss en servicebåt utstyrt med avansert teknologi som kan takle varierte og krevende oppgaver. Vi har elektrifisert mange av våre lokaliteter i Nordland med landstrøm, og siden Engeløy vanligvis bare er i operasjon 12 timer i døgnet kan vi lade batteripakken med ren energi på natt, for dermed å kunne operere store deler av året kun på batteri», sier Stian Simonsen, Technical Manager Nordland

«Vi er begeistret for å få ansvaret med å konvertere Engeløy til en hovedsakelig elektrisk drift,» sa Bengt-Olav Berntsen, administrerende direktør i Haf Power Solutions AS. «Dette prosjektet passer perfekt med vår visjon om å tilby energiløsninger som reduserer miljøpåvirkningen. Ved å erstatte dieselelektrisk drift med et avansert elektrisk system, vil vi betydelig redusere driftskostnader og forbedre fartøyets energieffektivitet og miljøprestasjoner.»

Prosjektets omfang inkluderer levering og integrasjon av en høykapasitets batteripakke på 1,2 MWh, som vil sikre optimal lagring og bruk av elektrisk kraft om bord på Engeløy. HPS vil også levere et DC-tavler for effektiv distribusjon av elektrisk kraft, Energy Management System, og et omfattende ladesystem som muliggjør enkel og rask opplading av fartøyets batterier.

Installasjonen av det nye hybridsystemet vil bli utført av Skarvik AS i Svolvær, og skipsdesignet vil bli ivaretatt av NSK Ship Design i Harstad. cSnake Shore Connection System, levert av HPS, vil gi muligheten til å koble seg til landstrømnettet under opphold i havn. Dette fører til færre driftstimer for generatorer, redusert drivstofforbruk, lavere vedlikeholdskostnader og mindre støyforurensning.

Haf Power Solutions er en systemintegrator i ACEL Gruppen og spesialiserer seg på elektriske hybridsystemer for skip. De utvikler systemer med høy feiltoleranse og alternative driftsmoduser. Selskapet bruker standard industrielle komponenter med tilpasset og proprietær programvare for å forbedre energieffektiviteten, redusere driftskostnadene og karbonfotavtrykket i skipsindustrien.

コメント


bottom of page