top of page

HPS hjelper Cermaq redusere CO2-utslippCermaq er en av Norges største matprodusenter, med en daglig produksjon på mer enn 1 millioner måltider med sunn og bærekraftig laks. Cermaq jobber kontinuerlig med å redusere klimaavtrykket i hele verdikjeden, og har nå installert hybridanlegg på 2 av sine oppdrettsanlegg i samarbeid med HPS.


- I Cermaq Norway har vi satt oss som mål å redusere våre CO2-utslipp betydelig i løpet av de neste årene, og denne installasjonen er ett av grepene vi gjør, sier Silje Ramsvatn, som er bærekraftsansvarlig i Cermaq Norway. - Det å ha god kontroll på drift av generatorene vil være et hjelpemiddel for å redusere energiforbruket vårt ytterligere, og vi er glade for å ha fått med en stor aktør som HPS med erfaring fra andre bransjer på laget, sier Ramsvatn.


Lavthengende frukt

Haf Power Solutions har levert 2 batterisystemer for Cermaq som er installert på fôrflåtene til to oppdrettsanlegg, det ene lokalisert i Steigen og det andre i Bakfjorden i Finnmark. Bengt-Olav Berntsen, daglig leder for Haf Power Solution, forteller at dette er et godt steg i riktig retning mot økt bærekraft i produksjonen.


- Hybridanleggene reduserer antall driftstimer på dieselgeneratorene på fôrflåtene betydelig, forklarer han. - Og som et positivt følge av dette vil Cermaq forbruke mindre drivstoff, minske sitt CO2-utslipp, redusere servicekostnader og forbedre arbeidsmiljøet på fôrflåtene. Ved å ta i bruk ren energi vil de dermed komme nærmere deres mål om å redusere CO2-utslippene, forteller Berntsen.


Installasjonen er gjennomført i samarbeid med lokale selskaper. Noe som gagner Cermaq både i nåtid, men også i fremtiden;


- Det er viktig å tilby en god support til kunden, og gjennom å ta i bruk lokale selskaper kan man enklere få til nettopp dette, sier Berntsen. – I tillegg skaper det ringvirkninger og aktivitet lokalt, noe som er viktig for både oss og Cermaq.


Effektiv drift

Etter installasjonen av hybridanlegg vil fôrflåtene være klargjorte for eventuell operasjon fra landbasert kontrollrom, og kan videre også integreres mot ladding av lokalitetsbåter i fremtiden når disse blir elektriske. Bengt-Olav Berntsen forklarer nærmere;


- Her har Cermaq gått inn på en fleksibel og fremtidsrettet løsning som vil gi bedre kontroll på energiforbruket på anleggene, forteller han. - Digitaliseringen hjelper også både oss og kunden til å få oversikt over hvor det forbrukes mye energi i anlegget, slik at man i fremtiden kan jobbe med å redusere energiforbruket der det er mulig, avslutter han.Comments


bottom of page